Несебър - древният град насред морето

На 38 км североизточно от Бургас и на около 100 км южно от Варна, на живописен, скалист полуостров насред морето е разположен един от най-красивите български черноморски курорти – Несебър.

Несебър

Несебър

Несебър

Несебър

Несебър

Градът грабва и очарова с красотата и неповторимия си колорит.

Несебър

Несебър

Веднъж попаднали в Несебър няма как да не го запомните завинаги.
Несебър

Несебър е древен град с хилядолетна история.
Първото селище по тези земи е възникнало още 3000 години преди Христа.

Старата част на града е разположена на романтичен, скалист полуостров, свързан със сушата с тесен провлак.
По средата на провлака има стара мелница, една от емблемите на Несебър:Лабиринта от тесни калдъръмени улички на Старият Несебър е любимо място за разходка на туристите.

На тази педя земя можете да видите толкова много неща.
Древните паметници на културата: множеството църкви и красивите стари къщи се редуват с колоритни магазинчета за сувенири, малки кокетни кафенета и панорамни ресторанти с чудесна кухня.Старият град е особено красив привечер, когато отблясъците на залеза къпят в мека оранжева светлина стените на крепостта и старите къщи.
Още на входа на Старият Несебър можете да усетите неповторимия колорит на града със звуците на гайдата и подрънкването на чановете с танца на гайдаря върху крепостната стена:Голямото богатство на Несебър са ценните паметници на културата, запазени от всички епохи на неговото хилядолетно съществуване.

Ако сте любител на културният туризъм, тук определено има какво да видите:
стари крепостни стени от римската епоха и Средновековието, византийски и старобългарски църкви, старинни къщи от XVIII и XIX век.

Най-голямото богатство на града са множеството църкви: от ранновизантийския период са двете трикорабни базилики - “Света София” /Старата метрополия/ - една от най-внушителните сгради в Несебър и Базиликата на северния бряг “Елеуса” от V – VI век.

От всички 42 църкви в Старият град функционираща е само една.
По-запазените от тях са превърнати в художествени галерии.

Несебър е обявен за архитектурен и археологически резерват през 1956 г., а през 1983 г. културните паметници на града са добавени в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство.

Несебър е един от 100-те национални обекта.
В Археологическия музей можете да намерите печат.

Съвременният Несебър е модерен, силно посещаван морски курорт.
Градът е добре уреден и разполага с голяма леглова база. Можете да си наемете квартира в романтиката на Старият град или да отседнете в някое от кокетните семейни хотелчета. Бърза справка в нета показва, че нощувките в частни квартири и семейни хотелчета в новия град са на доста прилична цена.
Ако предпочитате лукса и комфорта на големите хотели, през последните години в Несебър построиха много от тях.
Хотелски комплекси има от двете страни на полуострова, в посока Равда и към Слънчев бряг.

В Несебър има морска гара, яхтено пристанище и кей с рибарски лодки.В близост до Несебър се намира Слънчев бряг. До там можете да се разходите пеша по крайбрежния булевард или с влакче.Разходката е особено приятна късно вечер, когато целия залив е окъпан в разноцветни светлини.Несебър предлага толкова много забавления за гостите си, че ваканцията минава неусетно.
Можете да си направите разходка с туристически кораб до Слънчев бряг и да поплавате във водите на залива. В далечината се вижда Свети Влас.Можете да летите с делтапланер и да видите града от птичи поглед.С часове можете да обикаляте лабиринта от улички на Старият град, няма да ви омръзне.Можете да се разходите по рибарския пристан.Да вечеряте в някое от романтичните ресторантчета по брега на морето.Ако това не ви е достатъчно шарен лунапарк с виенско колело, люлки и срелбища ще ви повика с веселата глъчка и пъстроцветните си светлини. Ако не вас, то детето ви със сигурност .

През това лято в Несебър има и една типично зимна атракция - ледена пързалка. Съоръжението е построено на северния път на новия град, близо до провлака и Старият Несебър.Ако сте любител на пързалянето с кънки, можете да се попързаляте на леда посред августовската жега.
С падането на вечерния здрач целия град е окъпан в светлини.В Несебър кипи живот денонощно.
Ако сте любител на нощния живот Несебър е мястото за вашата лятна ваканция. В множеството дискотеки, плажни барове, клубове и нощни локали се вихри незабравим летен купон.Несебър разполага с два плажа – северен и южен, разположени от двете страни на полуострова и малък плаж в Старият град.
Плажовете са охраняеми и добре уредени. Имат чадъри, шезлонги, множество плажни барове и заведения за храна и напитки.

Южният плаж се намира в близост до Слънчев бряг. Ако не ви се лежи под чадъра спокойно можете да се разходите до там пеша.Северният плаж завършва със скали, зад които се намира Равда – тихо спокойно селце, подходящо за семеен отдих.

В Старият Несебър има малък плаж:Празникът на Несебър е на 15-ти август – Успение Богородично
Тази година празникът ще се почете с традиционния плувен маратон от Южен плаж (в новия град) до Морска гара (в стария град).Ако сте добър плувец все още имате време да се запишите за участие. За повече информация вижте сайта на община Несебър.

През тази година на празника на града за пръв път ще се проведе конкурс „Кралица на Несебър-2009” само с красавици, жителки на община Несебър.
Ако си търсите несебърска невеста, най-личните моми ще можете да видите на конкурса.Ако все още не сте избрали мястото на лятната си ваканция, посетете Несебър – градът ще остане в сърцето ви завинаги.

0 Responses

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...