5 най-високи водопада в България


Нашата родина е богата на красоти и природни феномени. Водопадите са едни от тях. В България има 300 водопада. Вижте кои са най-високите български водопади и как да стигнете до тях.















Райското пръскало
Това е най-високият водопад не само у нас, но и на Балканския п-в.
Намира се в националния парк “Централен Балкан“, в природния резерват “Джендема“.
Разположен е в Стара планина под връх Ботев.
Височината му е 124,5м.






До водопада можете да стигнете от гр. Калофер, маркирана пътека води до хижа Рай, която се намира в подножието на водопада.

Скакля - гр. Враца
Водопад "Скакля" при гр. Враца е най-високият непостоянен водопад в България. Височината му е 141м.
Разположен е в един от най-живописните дялове на Стара планина - Врачанския Балкан.
През лятото водата му намалява почти до пресъхване, но пръските и, падащи вълнообразно по отвесната скала така пречупват слънчевите лъчи, че в следобедните часове могат да се наблюдават цветовете на дъгата на няколко места.
Най-пълноводен е през пролетта и след дъждовете.





До водопада се стига от град Враца. От окръжната болница на града тръгва пътя за водопада.

Видимското пръскало
Намира се в природния резерват “Северен Джендем“,който обхваща северния склон на старопланинския връх Ботев. Височината на водопада е 80м.





Най-близкото голямо населено място до водопада е Априлци. От там се достига до село Видима. Непосредствено до селото се намира ВЕЦ “Видима“ и хижа “Видима“. За да достигнете до водопада “Видимско пръскало“ се пресича моста при ВЕЦ-а и се потегля по чакълест път покрай Пръскалска река.

Скакля
Водопад "Скакля" се намира в Искърското дефиле, близо до гара Бов. Това е един от най-красивите и високи водопади в България. Височината му е 80м.
Местността и водопада са били любимо място за отдих на Иван Вазов.





Около водопада е изградена еко пътека, долния край на която започва от гара Бов.
На пътя има указателна табела за еко пътеката. горния край на еко пътеката може да се достигне като се хване отклонението за село Заселе. След около 15 мин.стръмно изкачване и завои се достига центъра на селцето, където има указателна табела за водопада.

Кадемлийско пръскало
Намира се в Централен Балкан на река Кадемлийска, десен приток на река Тъжа. Разположен е в подножието на връх Триглав, Средна Стара планина, на височина 1500 м. Височината на водния пад е 70м.




Снимки: Христо Свинаров

Под "Кадемлия" има буен карстов извор и малка пещера, в която до късно през лятото се запазва лед. Наблизо се намира хижа Тъжа, на височина 1520 м. Водопада е обявен за природна забележителност през 1965 година.
Кадемлийското пръскало е страшно красив водопад през всеки сезон и много лесно достъпен. Намира се на самия Русалийски проход след отбивката за хижа Триглав и на около час и половина преди хижа Тъжа.

Ако не сте виждали истински водопад, ето ви една идея за уикенда или за лятната ви ваканция.

0 Responses

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...