Созопол – най-старият черноморски град

Вероятно мнозина от вас свързват морето в детските си спомени със Созопол, поне за мен е така. Още помня оня стар град с лабиринта от малки улички и дървени къщи, накацали по скалистия бряг.
Помня нетърпението, с което очаквах края на дългото пътуване към морето и онзи странен солен вкус на първата глътка въздух извън купето на колата.... Созопол...

Созопол се намира на 35 км от Бургас.
Старият град, който се явява цетър на Созопол е разположен на живописен полуостров, в близост до островите Свети Иван и Свети Петър.

Созопол е най-посещавания у нас черноморски курорт. За съжаление обаче този факт през последните години отне много от чара и красотата му.
Ако сте ходили като дете на море в Созопол и от тогава не сте виждали градчето, посетете го сега и няма да познаете мястото.Старият град обаче, с тесните улички и дървените къщи си е там, непокътнат от времето.Неповторимият архитектурен облик на стария Созопол датира от XVIII – XIX в
Красивите къщи, построени от камък и дърво са типичните български старопланински и страндженски къщи. От 1974 г. Стария град е обавен за музей.

Созопол е град с древна история.

Разходете се по уличките на стария Созопол и се потопете в неповторимата му атмосфера.
Ще ви посрещнат платната на художниците, малките магазинчета за сувенири, уютните ресторанти с изискана кухня, панорамните заведения по брега на морето с неповторимата си гледка ....Ако сте любител на културния туризъм Созопол определено има какво да ви предложи. В града има няколко църкви, множество параклиси, галерия и археологически музей.Созопол е един от 100-те национални туристически обекта. Печат ще намерите в археологическия музей.
Повече за културното и историческо наследство на Созопол можете да научите от тази тема.Съвременният Созопол е модерен курорт с комфортни хотели, вили и частни квартири.
Множеството му кафенета, ресторанти, дискотеки, клубове и пр. предлагат на гостите си безкраен купон.
Ако искате емоции, нощен живот и горещ летен купон Созопол е мястото за вашата лятна ваканция.

Градът разполага с пристанище с място за 7 кораба в основната си част, яхтено пристанище и кейове за рибарски лодки:

Можете да си наемете лодка и да се разходите до остров Свети Иван.
Това е най-големия остров на Черно море в нашите териториални води.
Намира се на 2 км северно от Стария град. На острова има сонарен фар, който заедно с фара на нос Емине показва пътя на корабите към бургаския залив.
Преди 6 века на острова е имало храмов комплекс "Св. Богородица", по-късно преименуван на "Св. Йоан Предтеча".
Под водите около Св. Иван са намира уникален природен феномен наречен “Каменната гора“.
Ако сте любител на гмуркането ето ви една чудесна възможност.В Созопол има два плажа.
“Централен плаж“- в стария град и “Харманите“- в новия град:

И двата плажа са охраняеми. Имат чадъри, шезлонги, водни колелета, заведения за храна и напитки и всичко останало.Друго интересно място са скалистите плажове около стария град. Въпреки, че там пясък няма можете да сложите кърпата си на някоя от удобните равни скали. Между скалите се образуват малки басейнчета, някои от които достатъчно дълбоки, за да поплувате

Ако търсите уединение в Созопол май това е единственото място на което няма много туристи. Най-много да срещнете някой художник, който рисува тази невероятно романтична гледка.

В близост до Созопол се намират къмпингите:

Златна рибка:Градина:
Намира се на 3 км. северно от Созопол. Разположен е между Черноморец и Созопол.Каваците:
Разположен е на самия морски бряг, на 4 км. южно от Созопол.Смокиня:
Намира се на юг от “Каваците“Веселие:
Разположен е на юг от “Каваците“ в посока ваканционно селище Дюни и е единствения в България нудистки къмпинг или по-скоро беше.
Строителната инвазия не отмина и този плаж за съжаление.

Питам се с тия темпове ще останат ли къмпинги в България и ще има ли плажове след време или басейните на хотелите ще заменят плажа с пясъка....много жалко.
Прекаленото строителство обаче не означава повече туристи, господа управляващи.Аз помня оня Созопол от детството си със старите къщи и малките улички, с чистите плажове и скалистия бряг, с “Райският залив“ и рибарските лодки.
Ще потърся старите места и през това лято. Дано ги открия...дано не са се загубили безвъзвратно.

Вижте още:
Созопол - културно и историческо наследство

0 Responses

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...