Созопол – културно и историческо наследство

Созопол е най-стария черноморски град в България.



Още през IV-III в.пр.н.е тук е имало селище.
Доказателство за това са намерените в созополската акватория останки от жилища, каменни и костни оръдия на труда.
В созополския залив са открити каменни котви датиращи от I-II в пр.н.е. – белег за активно корабоплаване още в дълбока древност.



Първият известен голям град на територията на днешен Созопол е Аполония Понтика – елинска колония основана от милетски гърци още през 610 пр.н.е.
Градът бил важен търговски, пристанищен и културен център с голямо влияние в Тракия, търгувал с цяла Елада.



100 години по-късно е основан Месемврия (днешен Несебър), основния конкурент в търговията и влияние върху Тракия на Аполония.
За да противодействат на Месемврия жителите на Аполония основават Анхиало (днешно Поморие) на юг от Месемврия. Освен пристанищен и търговски център този град е бил важен за добива на сол. Най-ранните свединия за Поморийските солници датират от този период.
С основаването на град Пиргос ( днешен Бургас), Аполония окончателно налага търговското си превъзходство над конкурента Месемврия.





Борбата за надмощие и контрол над Пирогския залив (Бургаския залив) завършва с идването на римските нашественици по тези земи.
През 72 г пр.н.е. Аполония Понтика бил завладян и ограбен от римляните.

През IV в той отново е в подем, но вече под името Созополис – “град на спасението“
По времето на хан Крум градът за кратко бил в пределите на българската държава.



Запазените и до днес дървени къщи и църкви, които създават неповторимия архитектурен облик на Созопол датират от XVIII – XIX в



Една такава къща със скърцащо дървено стълбище изплува от детските ми спомени, стълбището и двойката старци – хазяите гърци.



През 20-те години на XX в. част от гръцкото население на Созопол напуска града и основава село Созополи на Халкидическия полуостров в Гърция.



Созопол е чудесно място за любителите на културния туризъм.
В града и околностите има много места, които си струва да посетите.

Най-северното разклонение на рида Странджа Босна - рид Бакърлъка (Медни рид) опасва като дъга полетата и ниските хълмове около Созопол. По високите върхове на рида траките изградили своята отбрънителна линия – крепости построени от ломен камък, без спойка.
Най- интересни са крепостите на връх Атия, вр. Бакърлъка, „Лободово кале“ и „Малкото кале“



По височините на Бакърлъка и по крайбрежието има множество тракийски могили – свидетелство за погребалните традиции на траките. В началото техния брой е бил около 1500, но до днес са оцеляли по-малко. На някои от тях са направени археологически разкопки.
Бакърлъка се намира на около 10-15 км от Созопол и ако сте любител на планинския туризъм спокойно можете да си направите разходка до върха. Гледката от горе си струва усилията.



До върха се стига пеша – по добре маркирани пътеки и шосеен път или с кола през село Росен и от там по криволичещ асфалтов път.

Особен интерес за учените археолози представляват античните некрополи в района на Созопол. Днес по-известните некрополи на античната Аполония Понтика са тези в Морската градина и местностите “Харманите”, “Буджака и “Калфата”, където всяка година работи българо-френски екип от археолози.

В самия Созопол също има какво да видите. Освен красивите дървени къщи в стария град интерес представляват и крепостнате стени. Част от тях са запазени и до днес.
Опасвали са средновековния град Созопол. Строени са още по времето на император Анастасий през 511 г. Крепоста е се използвала през следващите векове като е престроявана и достроявана.



В Созопол има няколко църкви едната от които – Св. Богородица е построена през XV в и е обявена за паметник на културата пад закрилата на ЮНЕСКО.



Църквата “Св. Кирил и Методий“ е превърната днес в археологически музей.
В експозицията на музея можете да видите ценни находки, намерени при археологическите разкопки в Созопол и околията.
Созопол е един от 100-те национални туристически обекта. В археологическия музей има печат.

Градът има и два действащи храма – “Св Георги“ и “Св.Зосим“





В Созопол има множество малки параклиси – 20 на брой, построени върху основите на средновековните созополски църкви, разрушени от османските турци през XV- XVIII в.





За любителите на изобразителното изкуство в Созопол има художествена галерия, която се помещава в сградата на т.нар. “ Старо училище“ също паметник на културата.
Експозицията и включва живопис, графика и скулптура.



Ако сте любител на културния туризъм, Созопол определено има какво да ви покаже.

В Созопол се провежда и ежегоден фестивал - празници на изкуствата “Аполония“. Тазгодишното 25 издание ще се открие на 29 август с концерт на софийска филхармония.
Програмата на фестивала включва повече от 70 театрални постановки, концерти, премиери на книги, филми и изложби на художници.
На тазгодишната “Аполония“ ще можем да видим и дефилета по улиците на града с моделите на студенти от специалност “Мода“
Всеки ден ще има по три премиери на поезия и проза, като освен български автори ще се представят и автори от Великобритания, Словения и Хърватия.
Празниците на изкуствата ще продължат до 6 септември.

Ако планирате да почивате в края на лятото ето ви една чудесна възможност да съчетаете интересни културни събития със слънцето и морето на Созопол.

Вижте още:
Созопол – най-старият черноморски град

0 Responses

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...