Чипровци - цветето на Балкана

Град Чипровци е разположен живописно в гънките между Чипровска и Язова планина (Западна Стара планина), по бреговете на Стара река и Мартиновска Огоста. Намира се на 120 км северозападно от София и на 35 км западно от Монтана.

Чипровци

Ако се чудите къде да прекарате този уикенд ето едно интересно предложение:
На 5-ти и 6-ти септември ще се проведе традиционния Ден на Балкана.
Празника на Балкана се чества всяка година в първата седмица на септември в община Чипровци.

Тази година ще се отбележи със състезание по планинско колоездене тип велорали "Три Чуки" 2009.
Състезанието ще се проведе на 05.09.2009 г., събота, гр.Чипровци - обл.Монтана, начало и финал историческа местност Гушовски манастир, 9.30 ч.
Повече подробности за състезанието можете да намерите в сайта на организаторите.

Трите чуки

Чипровци

Чипровци

Една стара легенда разказва защо е избран 6-ти септември за Празник на Балкана.
На тази дата всички отиват в планината на мястото, където преди столетия се е намирал Гушовския манастир. Според местната легенда преди много години на този ден хората са ходели в планината при манастира, а от Балкана слизал бял елен, който носел името Гушовец. Хората го чакали да си почине и да пие вода и го принасяли в жертва. Един път обаче еленът закъснял и хората го заклали преди да си е починал, и да е пил вода. Оттогава, никога повече не дошъл елен.

Чипровци

Това бил съдбовният 6-ти септември 1688 г. На същата дата избухва Чипровското въстание, което имало неуспешен край. В резултат на това центърът на въстаническите действия тогавашното село Чипровци е унищожено, а манастирът опожарен. Оттогава до днес всички чипровчани почитат 6 септември, като се събират до останките на Гушовския манастир и правят народна трапеза-курбан.



Чипровци

Чипровци

Чипровци

Съвременният град Чипровци определено има какво да ви предложи – от дивната красота на природата до богатото си културно и историческо наследство.

Чипровци

Чипровци

В околностите на градчето има много природни забележителности, които си струва да видите. Една от тях е Чипровския водопад:

Чипровски водопад

Водопадът е висок само 18 м, но е много красив:

Чипровски водопад

До водопада се стига по наскоро създадената екопътека, която минава през живописни кътчета от Стара планина.

Ако сте любител на риболова близо до Чипровци има и вир с пъстърва, който се зарибява периодично. Времето все още е хубаво може да си направите плаж и чудесен пикник с барбекю.

Чипровци

Чипровци

За любителите на планинския туризъм - недалеч от Чипровци се намират връх Трите чуки, връх Миджур и едноименното ловно стопанство предлагащо добри условия за туризъм.

Трите чуки

Трите чуки

Друга историческа забележителност е местността Калето.
Още интересни места са:

Чипровския манастир - “Св. Йоан Рилски”

Чипровски манастир

Манастирът води началото си от 10-ти век и е един от 30-те манастира на Първото Българско царство, утвърдили в страната християнската религия и Кирило-Методиевото дело.
Намира на 5 км преди град Чипровци по пътя Монтана - Чипровци.

В околностите на Чипровци има още един интересен манастир-
Лопушанският манастир "Св. Йоан Предтеча". Намира на около 20 км североизточно от Чипровци. Народният поет Иван Вазов често е посещавал манастира.

Друга забележителност са разкопките от католическата катедрала. Чипровци е едно от местата в България, където най-ранно възниква и се развива католицизмът.
Интересен е фактът, че в Чипровци от край време двете християнски религии – православна и католическа са съжителствали в мир и хармония.

Самото градче Чипровци е дивно и красиво кътче. Къщите му са се белнали на двата бряга на река Огоста.

Чипровци

църквата в Чипровци

Разходете се по уличките на китното балканско градче, разгледайте красивите му къщи, насладете се на чистия въздух, пийте глътка от студената му вода, но внимавайте, особено ако сте жена. Поверието гласи, че отпиеш ли глътка вода от шарената чешма на Чипровци ще се омъжиш за чипровчанин и завинаги ще останеш в плен на любовта и на красотата на този край.

Чипровци

Чипровци е град с древна история. Първото селище възникнало по тези земи още по време на траките. От тогава датира и рудодобивът.

Първото название на градчето- Кипровец идва от римския период, от думата кипрум (мед) След VI в. тук дошли славяните и продължили традициите в рудодобива.
През XIII - XVI век Чипровци е бил оживено рударско селище.
От занаятите най-голямо развитие получило златарството. През XVI-XVII в. Чипровци става най-големия златарски център на Балканите наред с Цариград, Солун и Белград.

Чипровци

Чипровци

Редом с рудодобива в Чипровци е процъфтявало килимарството.
Малкото планинско градче е известно по цял сват с прочутите си Чипровски килими.

чипровски килими

чипровски килими

Казват, че от Чипровци всички си тръгват с килим, толкова красиви са чипровските килими със специфичната си орнаментика и цветова хармония.
Дори да не си купите постелка няма да отстоите и да не вземете със себе си малко парче, изтъкано с мотивите на големите килими или поне някакъв друг сувенир с мотивите на чипровските килими.

Чипровци

В града има исторически музей. Посетете го и ще се насладите на красотата на чипровския килим. В музея можете да видите и прословутите чипровски самокови (средство за обработка на добитата руда).
В музейната сбирка има макет на това как е изглеждало и как точно е функционирало това съоръжение.

чипровски килими

исторически музей Чипровци

Един ден едва ли ще ви стигне, за да разгледате всичко, което предлага китното балканско градче. В околностите на Чипровци има толкова много природни забележителности, а по това време на годината времето е благоприятно за планински и селски туризъм.

Чипровци

Чипровци

Ако решите да останете на ваканция в Чипровци, градчето разполага с къщи за гости и семейни хотелчета за селски туризъм.
Ще ви нагостят с вкусни ястия от местната кухня – пълнени чушки с боб, зелеви сърми с ориз и орехи, пържено по Чипровски, баница с печени кори, печено агне на пещ и за десерт кремкарамел в тиква.
Ще видите стада от планински кози, може да пробвате да ги издоите, може да опитате как се тъче, да ловите риба във вира, да се разхождате на воля сред природата или просто да си почивате.

Чипровци

Чипровци

Чипровци

По-голямата част от снимките, използвани в статията са от личния архив на tcvetelinka


До Чипровци може да стигнете с кола. От София до Чипровци пътят е 124 км през прохода "Петрохан" и 155 км през прохода "Витиня".
Можете и да стигнете и с автобус. Подробности можете да откриете тук.

Заповядайте на Празника на Балкана!
Подарете си няколко незабравими дни в Чипровци!

0 Responses

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...