Балчик – Белокаменният морски град

Балчик е курорт от добруджанското черноморие. Намира се на 47 км. от Варна и на 18 км. от Каварна.Градът е разположен на живописен залив терасовидно. Къщите му са накацали върху белите варовикови хълмове над залива.

Отдалече града се белее над морето.
Когато римският поет Овидий видял Балчик за пръв път възкликнал: “Приветствам те, Белокаменен градe, с твоята неповторима красота!“

И до днес наричат Балчик Белокаменния град.Градът има древна история.
Наследник е на тракийското селище Круни.

През V в пр.н.е по тези места се заселват гърци. Плодородната земя била засадена с лозя, от които правели великолепно вино. Нарекли града в чест на бог Дионисий – Дионисиполис. Градът станал богат и важен търговски център, с което привличал нашествениците.

Прабългарското име на Балчик е било Карвуна.
Според една от хипотезите съвременното име на града идва от куманската дума “баликчик“ – градче. Според друга името идва от феодалния владетел на Добруджа – Балик. Или от турската дума “балчук“, което означава калища. След всеки дъжд от варовиковите скали се стичат бели кални потоци.
Каквато и да е истината за произхода на името на Балчик, неоспорим факт е, че това е един от най-красивите български черноморски курорти.Балчик привлича туристите с живописното си крайбрежие.
В удобния му залив се намира третото по големина яхтено пристанище на нашето Черноморие.Неповторима е архитектурата на Балчик. Разположен терасовидно над морето градът напомня донякъде на Търново. Красивите му къщи сякаш са накацали една върху друга и от където и да погледнеш, надолу виждаш морето.Лабиринта от малките улички на стария град с каменните стълбища и чешми очарова с романтиката и красотата си.
Не случайно наричат Балчик град на влюбените.
Ако търсите романтично, красиво кътче за лятната си ваканция, Балчик е вашето място.Можете да отседните в някое от множеството кокетни семейни хотелчета на приемлива цена или да си наемете квартира в някоя старинна къща, за да е пълна романтиката.В Балчик освен красиви плажове, много слънце и море определено има какво друго да видите.

Тук се намира най-голямата ботаническа градина на Балканите и втората по големина в света.

Ботаническа градина Балчик

Ако сте любител на флората тук ще намерите богатата колекция от над 2 500 растителни вида - истински тропически оазис, разположен на 65 дка. в парка на Двореца на румънската кралица.

Подарете си едно незабравимо преживяване - Разходка в ботаническата градина и дворцовия комплекс. Определено има какво да видите. (повече подробности в темата)Ако сте любител на културния туризъм може да посетите историческия музей на Балчик.
В неговата колекция са събрани интересни находки от преди няколко века.

В Балчик има и етнографски и възрожденски комплекс, взаимно училище, три църкви и една джамия, които също представляват интерес за туристите.

В центъра на Балчик археолозите откриха наскоро храм на богинята майка Кибела.
До сега са намерени 8 уникални статуи на богинята майка от бял мрамор и 18 мраморни плочи с напълно запазени старогръцки надписи.В Балчик има художествена галерия със 70 годишна история. В залите и е разположена постоянна експозиция, включваща творби от собствения фонд на галерията – живопис, скулптура и графика, отразяващи развитието на българското изобразително изкуство от началото на ХХ в. до наши дни.

Ако сте ценител на изобразителното изкуство можете да се насладите на платната на големите български художници: Вл. Димитров – Майстора, Ц. Лавренов, В. Бараков, Б. Обрешков, Хр. Каварналиев, Д. Узунов.Съвременния Балчик е един уникален курорт съчетал в себе си древна история, старинна архитектура, красота, романтика и едновременно с това комфорт и удобство, както и отлични условия за водни спортове, ветроходство и голф.Градът разполага с яхтено пристанище:

В околностите на Балчик има голф комплекс:На самия морски бряг, до яхтеното пристанище е построен хотелски комплекс Марина сити. Той може да задоволи и най- изискания вкус:

Ако сте любител на нощния живот, в Балчик няма да скучаете. Курорта предлага множество заведения за хранене, кафета, има и няколко дискотеки.на 4 км. от Балчик се намира курортната зона - Тузлата.
Известна е като важен калолечебен и балнеолечебен (хидротермичен) курортен център.

В близост до Балчик са курортите: Албена, Кранево, Русалка, Каварна.
Има редовна автобусна линия до Варна.голяма част от подборката на снимките е направена от личния архив на klara

Ако все още не сте избрали място за вашата лятна ваканция, посетете Балчик, най-красивия и романтичен курорт на северното ни Черноморие.

Вижте още:
Ботаническа градина и Двореца в Балчик
Плажовете на Балчик и околностите

1 Response
  1. Анонимен Says:

    Древното и първо име на Балчик не е Карвуна, а Круни.Карвуна е древен град, който се е намирал до Балчик и е потънал.


Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...