Джулая - празника на новото начало

За всички онези, които не могат да посрещнат изгрева на брега на морето.
За всички вас, хипита по душа:Хипи движението възниква през 60-те години на 20-ти век. в САЩ и добива политическо значение по време на протестите срещу войната във Виетнам.
Наричат хипитата децата на цветята. В центъра на битието си те поставяли любовта, ненасилието, братството.Джулая е традиционният хипи празник, който е уникален за България.
Всяка година на 30 юни срещу 1-ви юли големи групи хора се отпряват към морето и посрещат заедно изгрева на слънцето.
Името Джулая идва от едноименната песен на Юрая Хийп - July Morning
За пръв път Джулая се празнува през 1970 г на варненския бряг. Твърди се, че е възникнал като знак на протест срещу режима на комунистическата власт.
С падането на комунизма основната идея на празника се измества, но Джулая продължава да се чества от все повече млади хора като символ на зараждащото се ново начало.През последните години Джулая се чества предимно на Камен бряг и брега на Каварна.Празникът е придружен с голям рок концерт.
Заради многото хора, които се стичат на брега на морето, повечето от които не са запознати с историята на празника, както и зарази изместването на основната идея на Джулая “старите хипари“ решават да започнат да честват Ивнинга (July Evening). Събират се на брега на Варвара на 31 юли.

Идеята на Джулая днес има и ново значение. Празника е символ на свободата, на бягство от оковите на големия град, на завръщане към природата, към любовта и доброто.
1-ви юли е и символичното начало на лятото и лятната ваканция, така че празнувайте!

Дори да не сте на морския бряг, дори да сте си в къщи пред компютрите, една тераса обърната на изток е достатъчна, за да посрещнете първоюлския изгрев.
Празнувайте Джулая в сърцата си, какво по хубаво от думите на песента:

Аз бях там в една юлска утрин.
Търсех любов....

вижте още:
Джулай Морнинг 2011

0 Responses

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...