Варвара – там където Странджа докосва морето

Ако сте любител на природата и не харесвате големите курорти, ако търсите кристално чисти морски води и прохладни планински гори, Варвара е вашето място за лятна ваканция.
Селото се намира на морския бряг в полите на страндженския връх Папия, на 75 км от Бургас, на 9 км южно от Царево и на 5 км северно от Ахтопол.





Името на селото идва от далечните времена, за които разказва местна легенда:
В древността тези места се населявали от тракийски племена. Те често нападали съседния град Агаполис (днешен Ахтопол), в който живеели гърци. Гърците им викали варвари. От там идва и името на селището им – Варвара.





Варвара е любимо място на много хора на изкуството – писатели, художници. Навярно красотата на природата или липсата на шумни плажове или пък прохладните сенки на лозовите асми в типично българските къщи на селото ги кара да намерят тук своя пристан на спокойствие и усамотение. Ако и вие търсите това посетете Варвара. Селото разполага с комфортни хотелчета и частни квартири.






Във Варвара има само един плаж, при това малък, но за това пък много чист и красив, един от най-красивите по нашето черноморие.







Брегът на Варвара е обграден от скалисти заливи. Ако се любител на подводен риболов и гмуркане, мястото е идеално за вас.







Другото богатство на Варвара е планината. Селото се намира в подножието на страндженския връх Папия, точно на мястото, където Странджа планина “мие краката си“ в морето.
Ако сте любител на планинския туризъм можете да си организирате излет до връх Папия. Освен красивата страндженска природа там ще видите и останки от ранноантична и средновековна крепост.
Варвара предлага на гостите си пълноценна почивка на море и планина.







Ако посетите Варвара през първата седмица на септември ще присъствате на местния празник - съборът на Варвара. Той трае два дни. Вечерта на първия ден ще можете да видите нестинарски танци, а по обяд на втория ден - цигански борби.







Чарът на Варвара е в спокойствието и уединението. В селото няма много ресторанти и местата за забавление, но Ахтопол е само на 5 км, така че ако шумотевицата ви залипсва, може да отскочите до там.
Варвара е идеалното място за онези от вас, които предпочитат да си готвят сами. Прясно уловена риба можете да си купите от почти всяка къща в селото. Местните ще ви предложат и пресни плодове и зеленчуци.





Селото е една от спирките на редовната автобусна линия между Бургас и Синеморец. С автобуса можете да се придвижите до Созопол, Китен, Царево, Резово и Ахтопол.
Най-близките аерогари са на 65 км в северна посока - Бургас и на 90 км на юг - Корлу, Турция.





Варвара е едно прекрасно кътче на българското черноморие. Красива е през всички сезони.
Ако все още не сте избрали място за лятната си ваканция и обичате уединението, Варвара е вашето място.

1 Response
  1. laska nenova Says:

    Любимо място. През последните 8 години, ако ходя на море в България, ходя на Варвара.


Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...