Сантяго Бернабеу – домът на Реал Мадрид

Сантяго Бернабеу

Стадион “Сантяго Бернабеу“ е една от най-популярните туристически атракции на Мадрид, особено за феновете на легендарния футболен отбор - Реал Мадрид.Преди известно време ми се усмихна щастието да попадна там и въпреки, че не съм чак толкова запален футболен фен останах много впечатлена от модерното съоръжение, както и от начина, по който испанците умеят да развиват всякакъв вид туризъм, включително и футболен.

Стадион Сантяго Бернабеу е открит официално през декември 1947 г.
Първоначално носи името на квартала, в който се намира – Чамартин.
Сегашното си име приема на 4 януари 1955 г в чест на тогавашния президент на клуба – Сантяго Бернабеу.

През годините стадионът сменя капацитета си. Най-много места (120 000) е имал след реконструкции през 1953г. В момента капацитета му е едва 85 000 места, тъй като са правени много модернизации.Стадион “Сантяго Бернабеу“ е оценен с 5 звезди от УЕФА. Това е най-високата категория.Като туристическа дестинация стадионът е интересно място, особено за феновете на Реал Мадрид, но дори и да не сте чак до там запален фен на отбора, ако посетите Мадрид непременно разгледайте и стадиона. Интересно е.

Можете да погледнете от най-високите му трибуни и да си направите снимки. До там се стига с външен асансьор, който е допълнителна атракция, особено за нас българите, които не сме свикнали да виждаме стадиони от такъв мащаб.

Ако поискате можете да седнете във ВИП ложата, дори на стола на президента на клуба.Можете да разгледате и стадиона отвътре, т.е. да влезете в съблекалните на футболистите, да видите пейката на която почиват на полувремето и да излезете на терена, през мястото от което излизат те.Единственото, което не можете да направите е да докоснете тревата на стадиона.Бях обещала на един приятел, запален фен на Реал Мадрид, стръкче трева от “Сантяго Бернабеу“, но усмихнати и любезни полицаи строго съблюдават реда вътре в стадиона по време на разходката на туристите, така че стъпването на тревата беше немислимо.
За това пък можете да си направите снимки дори на треньорската скамейка.

Реал Мадрид е футболен клуб със 100 годишна история.
Ставал е шампион на Испания 31 пъти. 9 пъти е носител на КЕШ, 2 пъти на купата на УЕФА. Клубът е носител на суперкупата на Европа и има още много отличия.
Моля да ме извинят футболните фенове, ако статистиката ми е неточна.В “Музея на славата“ можете да видите всички тези отличия, подредени във витрини, съпроводени с разказ за историята на Реал Мадрид.

В залите на музея има много монитори, на които показват златните голове на тима.
И завидното майсторство на звезди от ранга на Роналдо, Зидан, Раул, Роберто Карлош, Фиго, Бекъм и още много други.

Пак там можете да видите “Златната топка“ и “Златната обувка“ на велики футболисти спечелили трофея в редиците на Реал Мадрид през годините.Нашата групичка най-много се впечатли от колекцията бутонки и ръкавици на звездите на великия тим, нищо че възникна малък спор бутонки или маротонки носят те на терена:На края на музея има стена с герба на отбора. Ако искате можете да си направите снимка за спомен.

Към “Музея на славата“ има магазин за феновете, в който се продават всякакви футболни сувенири с логото на Реал Мадрид.
Може да си купите екип на отбора или да направите подарък на приятелите си.

Ако посетите Мадрид, непременно посетете и домът на Реал Мадрид – стадионът красавец Сантяго Бернабеу.

0 Responses

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...